Tarinamme

Aeroff Oy:n tarina on tarina periksiantamattomuudesta ja motivaatiosta parantaa konepajojen työskentelyolosuhteita ja työskentely-ympäristöä. AerOff-ratkaisu keksittiin käytännönläheisessä tutkimus- ja kehitysprojektissa, jonka käynnistyi johtavien suomalaisten konepajayritysten toiveesta.

Projektin tavoite oli löytää ratkaisu isoon tunnistettuun työterveysongelmaan poistamaan lastuamisnesteistä (muljusta) työstöprosessissa syntyvien aerosolimaisia haitallisia aineita konepajan ilmasta. Markkinoilla oli saatavilla runsaasti suodattimia, jotka pystyivät poistamaan hiukkasia öljysumusta, mutta kaikki eivät kyenneet poistamaan haitallisia kaasumaisia yhdisteitä. Projekti alkoi vuonna 2015 ja mukana olivat Tampereen ammattikorkeakoulu, VTT ja Työterveyslaitos TTL.

Ongelma olikin paljon monimutkaisempi ja vaikeampi ratkaista kuin mitä alkuun ajateltiin. Keksijämme Pirkko Pihlajamaa oli kuitenkin kertakaikkisen periksiantamaton ja halusi löytää ongelmaan ratkaisun. Miltei tutkimusprojektin lopussa Pirkko päätti vielä kokeilla yhtä ideaa – ja se toimi! AerOff-ratkaisu oli syntynyt. Tutkimusprojektin raportti löytyy TTL:n julkaisusta täältä.

Keksinnön kaupallistamisen valmisteluja jatkettiin toisessa tutkimus- ja kehittämishankkeessa Business Finlandin Tutkimuksesta uutta liiketoimintaa -rahoituksella. Tässä hankkeessa olivat mukana Tampereen ammattikorkeakoulu ja Työterveyslaitos. Tässä kattavassa projektissa luotiin ratkaisusta kolme prototyyppiä aitoihin asiakasympäristöihin. Prototyyppien välissä tehtiin kehitystyötä ja prototyyppien toimivuus todennettiin akkreditoiduin mittauksin haitallisten aerosolien pitoisuuksista. Aeroff jatkaa vahvaa yhteistyötä Tampereen korkeakouluyhteisön kanssa ja on Indoor Air Quality ecosystem IAQe:n jäsen.