Saammeko esitellä – keksijä Pirkko Pihlajamaa

Pirkko Pihlajamaa on konepajoille suunnatun, ensimmäisen AerOff-ratkaisun keksijä.

Yli 25 vuotta teollisen suunnittelun ja konsultoinnin johtotehtävissä toimineena Pirkolla on laaja asiantuntemus teollisuuden ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelusta, selvityksistä ja mitoittamisesta. Koulutukseltaan hän on LVI-tekniikan diplomi-insinööri. Hänen aiempia työnantajiaan ovat olleet Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), AX-LVI Consulting Oy ja AIR-IX Consulting.

AerOff-ratkaisu syntyi käytännönläheisessä tutkimusprojektissa, jossa tavoitteena oli kehittää ratkaisu isoon tunnistettuun työterveysongelmaan poistamaan lastuamisnesteistä (muljusta) työstöprosessissa syntyvien aerosolimaisia haitallisia aineita konepajan ilmasta. Tehtävä oli monimutkaisempi ja vaikeampi kuin aluksi ajateltiin. Pirkko uskoi kuitenkin edelleen siihen, että lopulta ratkaisu löytyy. Häntä on aina kiehtonut erilaisten ongelmien ratkaisu: ”Minua on innostanut lapsesta saakka erilaisten pulmien pohtiminen ja niihin ratkaisun löytäminen”. Niinpä hänellä oli lopulta tässäkin projektissa vielä yksi idea, jota hän kokeili – ja se toimi, AerOff-ratkaisu oli syntynyt.

Uusi ratkaisu tarjoaa lukuisia etuja: ”Työilman ilmanlaadun parannus, kiertotalous ja päästöjen vähennys on saavutettavissa kaikki kolme samalla kertaa”, Pirkko luettelee. ”Aeroff Oy:n tuotteet ja palvelut ovat kunkin asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä, innovatiivisia ja ajankohtaisia.”

Vapaa-ajallaan laulaminen on tärkeä harrastus Pirkolle, joka tarjoaa hänelle erityisen näkökulman aiheeseen: ”Laulunharrastajana tiedostan erityisen hyvin sen, mikä merkitys on sisäilman laadulla.” Innokkaana laulajana Pirkko Pihlajamaa oli erityisen iloinen eräältä asiakkaalta saadusta poikkeuksellisesta palautteesta: ”AerOff-ratkaisun jälkeen hän sai lauluäänensä takaisin ja voi taas laulaa kuorossa.”, Pirkko kertoo iloisena. Näin Pirkko osasi keksinnöllään auttaa toista laulunharrastajaa.